keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Osa 1


Moikka!


Ajattelin alkaa kirjoittamaan blogia. Tämän blogin olisi tarkoitus olla jonkin sortin sijoitusblogi ja tarkoitukseni olisi yrittää avata hieman omia ajatuksiani sijoittamiseen liittyen, sekä kannustaa jokaista ajattelemaan, säästämään ja sijoittamaan itse. En kuitenkaan halua rajata tulevia tuotoksiani mihinkään tiukkaan kategoriaan, joten pidätän oikeudet muutoksiin aiheissa. Yhden asian voin kuitenkin luvata; en tule antamaan yhden yhtä pukeutumis-, syömis- tai sijoitusvinkkiä. Ja jos tulen, älkää noudattako niitä.  


Voisin aluksi kertoa hieman taustastani, anonymiteetin suomissa tiukoissa rajoissa tietenkin. Olen reilu parikymppinen opiskelija Vaasasta. Opiskelen, yllätys yllätys, kauppatieteitä, sillä eihän kylteri ilman omaa sijoitusblogia ole kylteri eikä mikään. Tiedostan toki olevani suorastaan kävelevä stereotypia, mutta älkää antako sen häiritä itseänne, niin minäkään en tuo asiaa enää suuremmin esille. Toivottavasti.


Toistaiseksi vielä lyhyen ja ei-niin-menestyksekkään sijoitusurani aloitin vuonna 2014 ostamalla Nesteen osakkeita kurssilla 15,03. Tällä hetkellä samaisen yhtiön kurssi huitelee 70 euron tietämillä. Myin kuitenkin ensimmäiset osakkeeni jo puoli vuotta niiden ostamisen jälkeen tammikuussa 2015 niinkin analyyttisesta syystä, kuin armeijan aiheuttaman rahapula. Kiitos Suomen Puolustusvoimien, menetin siis paitsi vuoden elämästäni, myös mukavat tuotot. Koska pyrin oppimaan virheistäni, tarkoitukseni on jättää sekä rahapulasta johtuvat osakkeiden myymiset, että seuraavat kertausharjoitukset välistä. Olen onnistunut toistaiseksi noin puolessa näistä tavoitteista.   


Tässä ensimmäisessä kirjoituksessani ajattelin avata hieman sijoittamisen perusasioita. Omaa niin sanottua sijoitusfilosofiaani pyrin raottamaan seuraavissa kirjoituksissa enemmän, mutta jotta jokainen (mahdollinen) lukija pysyy varmasti kärryillä, lähdetään liikkeelle ihan perusasioista.


Ensimmäiseksi, on tärkeä tietää, mitä ylipäätään ostetaan, kun sijoitetaan. Osake on yksinkertaisesti ilmaistuna osuus yhtiöstä. Kun omistat yhden osakkeen, omistat osuutesi verran yhtiöstä. Jos esimerkiksi yhtiöllä on yhteensä 100 osaketta, yhden omistamalla omistat yhden prosentin kyseisestä (osake)yhtiöstä. On olemassa myös esimerkiksi rahastoja, sekä monimutkaisempia sijoitusvälineitä, mutta niihin palaan mahdollisesti myöhemmin. Monimutkaisempiin instrumentteihin (kyllä, sijoitusinstrumentteihin) en välttämättä palaa, etten nolaa itseäni tämän enempää.


Keskitytään siis osakkeisiin. Osakkeet ovat monessakin mielessä kinkkisiä. Ensinnäkin, yhtiöt niiden takana ovat kaikki täysin erilaisia. Jos olemme ostamassa jotain tavaraa, sanotaan vaikka televisiota, voimme helposti verrata kahden samanlaisen television hintoja. Voimme myös asiaan perehtymällä, tai Gigantin geelitukkia konsultoimalla, vertailla suhteellisen helposti eri mallisten televisioiden ominaisuuksia ja näin ollen valita itsellemme hinta-laatusuhteeltaan parhaan television.


Sijoittaminen on periaatteessa täysin samanlaista, kuin television ostaminen; pyrimme valitsemaan sellaisen yhtiön osakkeita, joiden hinta-laatusuhde on kaikkein paras. Asiaan itse perehtyminen on vain huomattavasti monimutkaisempaa yhtiöiden moninaisuuden vuoksi, eikä geelitukkien konsultointikaan ole usein järkevää heidän (meidän?) omien intressiensä, asiantuntemattomuutensa sekä kovien palkkapyyntöjensä vuoksi.


Asia ei myöskään todellisuudessa ole ihan näin yksinkertaista. Vaikka onnistuisit löytämään yhtiön, joka on laadultaan ylivertainen, mutta silti halpa, et hyödy siitä paljoakaan, elleivät myös muut tajua tätä tosiseikkaa ja osta samaisen yhtiön osakkeita. Tällöin osakkeen arvo kasvaa ja saat tuottoa, joka tietenkin on monen, todennäköisesti jokaisen, sijoittajien tavoite.


Yhtiöiden laadun mittarina voidaan käyttää montaa eri mittaria, mutta yleisesti ottaen yhtiö on sitä laadukkaampi, mitä enemmän se tekee voittoa. Tästä syystä yksi paljon käytetty luku, joka pyrkii mittamaan osakkeen hinta-laatusuhdetta, on niin sanottu P/E-luku. Hienon kuuloinen termi, jonka kirjaimet tulevat englanninkielisistä sanoista price (hinta) ja earnings (tulot). 


P/E-luku kertoo siis osakkeen hinnan suhdetta tuloihin. Esimerkiksi, mikäli yhtiö AB:n markkina-arvo, osakkeiden määrä kerrottuna yksittäisen osakkeen hinnalla, olisi 100 euroa ja se tekisi voittoa vuodessa 10 euroa, olisi yhtiön P/E-luku 10. Toisin sanoen, yhtiöllä menisi 10 vuotta tuottaa arvonsa verran voittoa, olettaen tietenkin, että voitto pysyisi samana tulevaisuudessa. Yleisesti ottaen, mitä pienempi P/E-luku yhtiöllä on, sitä parempi se on hinta-laatusuhteeltaan.


Muistakaa kuitenkin, että P/E-luku ei yksinään kerro vielä yhtiön osakkeesta paljoakaan. Mutta se on mielestäni hyödyllinen työkalu ostettavia osakkeita vertailtaessa, jonka ymmärtämällä sijoittamisessa pääsee mukavasti alkuun.


Tässä kaikki tältä erää, kiitos mielenkiinnosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti