perjantai 21. joulukuuta 2018

Osa 3

Hajauttaminen. Lähes jokainen sijoitusopas neuvoo aloittelevia sijoittajia hajauttamaan. Tämä on lähestulkoon koomista, sillä melkein kaikesta muusta sijoitusoppaat ja -neuvojat ovat eri mieltä. Mutta hajauttaminen, se on avain onneen, ainoa ilmainen lounas ja niin edespäin. Siispä, muutama sana hajauttamisesta, ja sen autuaaksi tekevyydestä/tekemättömyydestä.

”Älä laita kaikkia munia samaan koriin”. Sanonta, jonka jokainen on varmasti kuullut joskus, mutta jonka alkuperästä kenelläkään ei ole mitään tietoa. Ilmeisesti joku on joskus jossakin laittanut kaikki kananmunansa samaan koriin, pudottanut korin ja keksinyt tästä yleismaailmallisen opetuksen. Mene ja tiedä, sanoisi Tapio Suominen.

Sijoittamisesta puhuttaessa klassinen esimerkki hajauttamisesta on tilanne, jossa on mahdollisuus ostaa kahden eri yhtiön osakkeita, jäätelöfirman (A) ja sateenvarjotehtaan (B). Yhtiö A menestyy, mikäli tuleva kesä on aurinkoinen ja helteinen, kun taas yhtiö B menestyy, jos kesästä tulee ”suomalainen” (poikkeus vahvistaa säännön!). Mikäli ostat vain jäätelöfirman osakkeita, ja kesä sattuu olemaan sateinen, häviät osan sijoittamistasi varoista. Sama pätee tietenkin päinvastoin.

Mutta jos ostat molempien osakkeita samassa suhteessa, minimoit riskisi hävitä rahaa. Saat myös varmasti voittoa, jos aurinkoinen kesä kasvattaa jäätelöfirman myyntiä enemmän kuin laskee sateenvarjotehtaan vastaavaa, sekä päinvastoin. Eikö kuulostakin helpolta, sitten vain etsimään oikeita osakkeita! Mutta todellisuus, tuo paholainen, on aina hieman monimutkaisempaa kuin mukavat ajatusleikit. Esimerkiksi kahta osaketta, jotka kehittyvät joka tilanteessa täysin vastakkaisiin suuntiin, eli niillä on ns. täydellinen negatiivinen korrelaatio, on mahdotonta löytää.  

On kuitenkin tutkittu tosiasia, että useampaan osakkeeseen sijoittaminen, eli hajauttaminen pienentää sijoituksiin liittyvää riskiä. Yleisesti ottaen riskiä mitataan sillä, kuinka paljon sijoitusten tuotto vaihtelee, ei ainoastaan alaspäin, vaan myös ylöspäin. Tämä on hyvä pitää mielessä, eli hajauttamalla pienennetään paitsi riskiä, myös mahdollisuuksia suuriin voittoihin. Siksi (teoreettisessa) tilanteessa, jossa tietäisit varmaksi, että kesästä tulee sateinen, sinun kannattaisi laittaa kaikki rahasi kiinni aiemmin mainitun sateenvarjotehtaan osakkeisiin. Tuossa tilanteessa hajauttaminen myös jäätelöfirmaan pienentäisi tosiaan riskiä, mutta myös tulevia voittoja.

Taas kerran, todellisuus on kuitenkin tylsää ja välillä lannistavaa. Vaikka maailmasta löytyisikin vain kahta täydellisen negatiivisesti korreloivaa osaketta, kuten jäätelö- ja sateenvarjotehtaiden osakkeet, parhainkaan meteorologi ei voi tietää tulevan kesän sadetilannetta varmasti. Puhumattakaan amatöörisijoittajista.

Siispä, hajauttaminen kannattaa. Se on avain onneen ja ainoa ilmainen lounas. Ja niin edespäin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti