keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Osa 5


Heippa taas!

Aluksi pari sanaa politiikasta, jälleen. Viime päivien puheenaiheena on ollut SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen sairasloma. Kun luin hänen ikävästä sairastumisesta ensimmäistä kertaa, mieleeni palasi vuosia sitten lukemani juttu, jossa Rinne kertoi bravuurireseptinsä, pekonipastan. Muistaakseni resepti koostui muun muassa vajaasta kilosta pekonia ja yli puolesta litrasta kermaa. Kulinaristit voivat halutessaan etsiä tarkan ohjeen illalla kokeiltavaksi. Ajattelin jo tuolloin, että jos yli 50-vuotiaaksi mieheksi normaalipainoinen kiireinen ihminen kiskoo tuollaisia ruokia säännöllisesti, ei hän voi voida kovinkaan hyvin. Mutta toivottavasti Rinne toipuu mahdollisimman pian.

Asiaan. Olen alkuvuoden miettinyt uusia osakkeita ostettavaksi Kotipizzan myynnistä saaduilla varoilla. Suomalaisesta pizza-yrityksestä tehtiin loppuvuonna norjalaisen elintarvikejätin Orklan toimesta ostotarjous, joka hyväksyttiin. Vaikka Kotipizzasta maksettu hinta oli mukavan korkea, olisin mieluusti pitänyt osakkeet itselläni, niiden omistamisen varjolla kun pystyi hyvällä omallatunnolla syömään usein herkullisia pizzoja. Kotipizzan puolella on myös onnistunut brändin uudelleenluonti, sekä ihmisten kasvava halu syödä ns. terveellisempää pikaruokaa. Mutta nuo osakkeet on siis myyty norjalaisille, joten ei niistä sen enempää.

Uusia kohteita etsiessäni yksi mielenkiintoinen vaihtoehto on Apple, yritys, jonka varmasti jokainen tietää. Kyseessä on järkyttävän kokoinen firma, jonka markkina-arvo on tällä hetkellä käsittämättömät yli 600 miljardia euroa. Vertailun vuoksi, Suomen valtion vuositulot olivat viime vuonna 52,7 miljardia euroa. Eli mikäli rakas valtiomme haluaisi ostaa Applen kokonaan, tulisi Suomen säästää kaikki tulonsa yli kymmenen vuoden ajan käyttämättä itse senttiäkään. Päätös lyödä rahahanat kokonaan kiinni vuosiksi voisi kyllä herättää hieman vastarintaa.

Applen osakekurssi laski yli 10 % viime vuonna, sekä lähes yhtä paljon tammikuun alussa tulleen negatiivisen tulosvaroituksen myötä. Vuoden alussa tulleessa raportissa kerrottiin, että viime vuoden lopun myynti olisi 84 miljardia dollaria, kun vielä marraskuussa sen ennustettiin olevan 89-93 miljardia dollaria. Tämän perusteella Applen osakekurssi laski siis lähes 10 % päivässä. Kuten huomaatte, yhtiön myyntiluvut ovat järkyttävän suuria. Vaikka viimeisen vuosineljänneksen myynti olisikin ”vain” 84 miljardia dollaria, olisi kyseessä silti toiseksi suurin neljännesvuoden liikevaihto miltään yritykseltä koskaan. Kaikkien aikojen suurin on samaisen yhtiön vuoden 2017 loppuvuoden myynti.

Itse uskon Applen menestysmahdollisuuksiin tulevaisuudessa monestakin eri syystä. Ensinnäkin, yhtiöllä on takanaan maailman paras brändi. Ihmiset ovat valmiita maksamaan tuhansia euroja tuotteista, joissa on osittain syödyn omenan kuva päällä, vaikka he saisivat teknisiltä ominaisuuksiltaan lähes vastaavan, mutta eri valmistajan tuotteen halvemmalla. Tämä on todella iso kilpailuetu muihin verrattuna, sillä siinä missä valmistusmenetelmien tai teknisten innovaatioiden kopiointi on kohtuullisen helppoa, on ihmisten mielikuvien ja ostokäyttäytymisen muuttaminen huomattavasti hankalampaa.

Toisekseen, Apple ei tee ainoastaan iPhoneja ja Macbookeja, vaan yhä suurempi osa sen liikevaihdosta tulee palveluista, joita ovat esimerkiksi Apple Pay tai iTunes. Kun Applen laitteiden osuus maailmalla kasvaa jatkuvasti, kasvaa myös potentiaalinen palveluiden ostajien joukko. Tämä kehitys on myös nähtävillä yhtiön omista myyntiluvuista, joista selviää, että kun laitteiden myynnin kasvu on viime vuosina hieman hidastunut, on palveluiden myynti kasvanut merkittävästi. Esimerkiksi viime vuoden lopulla palvelumyynti kasvoi 17 % verrattuna vuoden 2017 vastaavaan.

Kolmanneksi, maailmassa on jatkuvasti kasvava määrä ihmisiä, joilla on varaa ”länsimaiseen elintasoon”, johon kuuluu nykypäivänä kiinteästi muun muassa älypuhelin ja tietokone. Tämä näkyy esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa, joissa miljoonat ihmiset nousevat joka vuosi ns. taloudelliseen keskiluokkaan. Toisaalta, vaikka yhä useammalla ihmisellä on varaa omaan kännykkään, eivät he välttämättä päädy ostamaan Applen tuotteita. Uskon kuitenkin, että yhtiön vahva brändi ohjaa ihmiset jatkossakin käyttämään rahansa läppäreihin ja puhelimiin, joita komistaa omenan kuva.

Kukaan ei voi tietää varmaksi, mikä tulee olemaan ”seuraava älypuhelin”, eli keksintö, jota ihmiset ostavat ympäri maailman miljardikaupalla. Mutta koska Applella on palveluksessaan luultavasti maailman parhaat asiantuntijat ja tuotekehittäjät, on hyvin todennäköistä, että tätä seuraavaa suurta keksintöä tullaan myymään i-kirjain edessään olevalla nimellä.

Tätä tekstiä kirjoittaessani Applen osakkeen P/E-luku on noin 12. Kohtuullisen alhainen hinnan suhde tuottoihin johtuu laskeneesta kurssista, ja kyseessä on mielestäni nykyisellä hinnalla ja aiemmin mainittujen tekijöiden perusteella todella mielenkiintoinen (osto)kohde.

Tekstistä tuli lähes maksettu mainos (paitsi että tästä ei makseta), mikä ei todellakaan ollut tarkoitukseni. Voin olla Applen suhteen myös täysin väärässä, ja koko yhtiö menee nurin vuoden kuluttua. Älä siis ota tätä ostosuosituksena tai vinkkinä, vaan ennemminkin yleisenä pohdintana yhden maailman kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista yrityksistä tulevaisuudesta. Itse saatan kyllä Applen osakkeita ostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti